Coneixes la faula escrita per l’antic grec Isop de la Gallina i els ous d’or?

Deixa’m que te l’expliqui i després si et ve de gust, et convidaré a reflexionar i trobar la relació amb els processo dietètics i la seva efectivitat. Et resultarà interessant.

Explica la faula que un pobre granger va descobrir un dia que la seva gallina havia posat un lluent ou d’or. Al principi va dubtar de la seva autenticitat així que va decidir portar-lo a comprovar el seu valor.

L’ou era d’or pur!

El granger no podia creure en la seva bona sort. Més incrèdul encara es va sentir al repetir-se l’experiència. Dia rere dia es despertava i corria cap a la seva gallina per trobar un altre ou d’or. Va arribar a ser fabulosament ric; tot semblava massa bonic una per a que fos cert.

Però, juntament amb la suficient riquesa van arribar la impaciència i la cobdícia. Incapaç d’esperar dia rere dia els ous d’or, el granger va decidir matar la gallina per obtenir-los tot d’una vegada. Però a l’obrir a la pobra bèstia …. sorpresa! Aquesta era buida.

El granger havia matat la gallina que els produïa i la font de la seva riquesa.

Stephen R. Covey, autor d’ Els 7 hàbits de la gent altament efectiva, seguís que en aquesta faula hi ha una llei natural, un principi: la definició bàsica de l’efectivitat. La majoria de les persones veuen l’efectivitat des del paradigma dels ous d’or: com més es produeix, com més es fa, més efectius s’és. Però, com mostra el relat la veritable efectivitat està en funció de dues coses: el que es produeix / s’aconsegueix (els ous d’or) i el medi o béns de producció i la capacitat per produir (la gallina).

Teoria de l’equilibri P/CP

He de dir, que quan vaig llegir la teoria de l’equilibri P / CP em va semblar boníssima, i encara ho penso.

<< P >> és la producció dels resultats desitjats.

<< CP >> és la capacitat de producció.

Aquí comença la meva invitació a que reflexionis.

Imagina

Imagina’t que P és un resultat dietètic com baixar de pes, guanyar massa muscular, menjar aliments més saludables, menjar sense ansietat … el que més connecti amb tu.

Ara pensa en el teu C capacitat de producció, en els mitjans que tens, en les teves aptituds … ja veus, et vaig convertir en la gallina.

Moltes vegades es vol obtenir un resultat ja, immediatament. Per a això es realitzen dietes miracle, extravagants, esport sense límit ni control, es gasta un munt de diners en productes tipus cremes, suplements, batuts, smoothies detox a totes hores i dies… i tot sota el ritme de la impaciència i la cobdícia del resultat immediat.

Fixa’t com pot acabar el tema.

  1. Físicament el mateix acabi la persona malalta, deteriorada, exhausta, lesionada o fins i tot amb el indesitjat efecte rebot.
  2. Econòmicament probablement haurà invertit i gastat molt en aquests productes o la compra del “miracle”.
  3. Humanament pot ser que hi hagi generat pitjor humor, irritabilitat, deixat d’anar a menjars osopars amb amistats, es trobi tot el dia calculant calories i amb la seva ment lluitant contra l’ambivalència del “vull però no vull” davant de qualsevol aliment que surti de la pauta. El mateix fins i tot les relacions, amb els seus sers més pròxims, estiguin una mica afectades ja que es “està que mossega”.

L’autor parla dels tres tipus de béns: físics, econòmics i humans.

Així que sembla bona idea plantejar-se assolir << P >> amb més afecte i respecte cap << C >>, és a dir, la gallina (la persona i els seus mitjans).

Assolir un repte dietètic sense emmalaltir és possible. Requereix de tenir cura del bé físic, el bé econòmic i l’humà.

És qüestió de voler ser la Gallina dels ous d’or. Anar dia a dia, cuidant-se, descansant, utilitzant els recursos humans disponibles amb afecte i respecte, nodrint l’autoeficàcia i les relacions amb un / una mateixa i amb els altres. En definitiva, valorant i donant sentit a el procés.

I tu, ¿vols apostar per la teva pròpia Gallina del ous d’or?

Contacta