Cada any sorgeix una dieta de moda a mans d’una de les celebrities. Aquest any es tracta de la dieta Sirtfood diet que ha popularitzat la cantant Adele.

 ¿T’explico més?

L’any 2000 es va descobrir que la restricció calòrica o una dieta baixa en calories produeix l’activació de la transcripció d’un gen anomenat SIR2, amb capacitat per retardar l’envelliment. Descobriment realitzat per Leonard Guarante de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts, a Cambridge (Massachusetts)

No és res de nou que una dieta hipocalòrica s’associï amb la longevitat. Si viatgem a l’illa d’Okinawa (Japó) trobem la població més longeva. Un dels factors d’aquesta llarga vida sembla ser una dieta molt baixa en calories i rica en minerals, vitamines i antioxidants. Una altra referència és el Dr. Cousens i la seva Cuina de l’Arc de Sant Martí.

Els mamífers tenim un homòleg de SIR2 (llevat, cucs i mosques), que és un conjunt de 7 proteïnes SIR (silen information regulador) regulen la longevitat en molts organismes. Aquest grup de set proteïnes (enzims) rep el nom de sirtuïnes i cadascuna té una funció i localització diferent.

La Universitat de Navarra també ha investigat sobre aquestes sirtuïnes i ha conclòs que poden ser un “gen de la longevitat” en dietes hipocalòriques. Concretament, han observat que una dieta baixa en calories provoca l’activació de les SIR generant pèrdua de pes i una reducció en l’estrès oxidatiu.

De manera resumida, la sirtuïna 1 (SIRT1) és un enzim que contribueix a la regulació cel·lular i adaptació del metabolisme davant canvis en la disponibilitat energètica.

Aquest concepte d’adaptació és conegut com hormesis. En els camps de la biologia i la medicina, la hormesis es defineix com una resposta adaptativa de cèl·lules i organismes a un estrès moderat (generalment intermitent). Els exemples inclouen pre condicionament isquèmic, exercici, restricció d’energia en la dieta i exposicions a baixes dosis de certs fitoquímics.

Altres de les virtuts que es vinculen a aquest enzim són:

 1. Disminució de la resistència a la insulina
 2. Equilibri entre la quantitat de greix emmagatzemat com greix corporal i l’ús d’aquest
 3. Longevitat pel seu poder per combatre l’oxidació
 4. Prevenció de malalties cròniques, efecte neuroprotector en cas d’Alzheimer
 5. Millora el rendiment en els esportista per un procés fisiològic llarg que pot augmentar el nombre de mitocondris en el múscul pel consegüent menor producció de lactat.

I què necessita la SIRT1 per ser activada? El RESVERATOL

El resveratrol és un polifenol natural present en nombroses plantes i fruits com cacauets, mores, nabius, xocolata negre i, sobretot, en el raïm i el vi negre. Aliments tots ells molt mediterranis.

Les seves propietats in vitro han estat estudiades i contrastades, entre elles cal destacar la seva activitat com a anticancerigen, antiagregant plaquetari, antiinflamatori, antial·lèrgic, etc. Quant a les seves propietats in vivo la seva activitat no està tan clara; existeixen nombrosos estudis que troben beneficis sobre el sistema cardiovascular, malalties com la diabetis i sobre la longevitat; però, altres autors no troben una equivalència dels estudis in vitro a in vivo. Aquesta discrepància és deguda a la biodisponibilitat que té el resveratrol.

Així doncs una dieta amb suficient restricció calòrica i rica en aliments que aporten resveratol, podria resultar d’ajuda per baixar uns quilos.

Les dietes Anti-Aging que van arribar abans de la SIRTFOOD, també porten temps treballant en la reducció calòrica. El seu objectiu és el BENESTAR INTEGRATIU (Integrative Wellness).

Aquestes recomanen:

 • Una Dieta Mediterrània, completa, equilibrada, variada i apetitosa amb fibra i fitonutrients (antioxidants).
 • Plena de fruita i verdura de color pel seu contingut en antioxidants i oli d’oliva i fruits secs.
 • Exercici físic adaptat a les capacitats de cada persona
 • Reducció de l’estrès (ioga, Mindfunless …)
 • Treball específics orientats a frenar l’envelliment mental
 • Evitar radicals lliures produïts pel medi ambient (evitar la petjada ecològica i potenciar dieta sostenible)
 • Tenir cura de la microbiota amb una alimentació prebiòtica i amb l’ús de probiòtics si necessari.

Segons la dieta Anti-Aging, una dieta hipocalòrica, així com la dieta intermitent, produeixen un estat saludable i un retard en l’aparició de les xacres pròpies de l’envelliment.

Hi ha algun però?

 1. Doncs tal com vaig explicar en el meu post sobre Refeeds o Diet Breaks, una restricció continuada d’energia acaba produint un estancament hormonal que pot arribar a ser molt costós de revertir. I com no, pot generar el temut efecte io-io.
 2. La dieta SIRTFOOD aconsegueix la pèrdua de pes per la restricció calòrica no pel resveratol, a l’igual que la resta de dieta hipocalòriques.
 3. A més a més, la SIRTFOOD encara potència de manera positiva i compartida per mi, el consum de fruits del bosc, també obre la porta a beure vi negre per tal d’aprimar i realment, beure alcohol no s’hauria promocionar.
 4. I personalment, la meva experiència professional, m’ha demostrat que una restricció alimentària pot acabar passant factura a nivell psicològic – emocional.

Així, que jo em quedo de la SIRTFOOD diet amb els nabius, el raïm negre, fruits de bosc, xocolata negra, i una restricció calòrica moderada però no de llarga durada pautada de manera professional.

La copeta de vi negre, la reservo per ocasions especials 😉

Contacta